Javni poziv – Neka i vaš proizvod bude dio “Slatinske košarice”
17/10/2015
Predstavljanje knjige Marijana Gubine “260 dana”, 5. studenog u 17 sati
02/11/2015

Pripreme za proslavu blagdana Martinja 2015. u Slatini

Martinje je uvijek bilo, to je danas, a biti će i sutra, vrlo važan događaj za svakog vinogradara i vinara kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice jer upravo na taj dan 11. studeni – mošt se i službeno pretvara u vino. Martinje se danas njeguje kao narodni običaj uz jelo, piće, pjesmu i glazbu. Običaj “Martinja” još uvijek njeguje se u sjeverozapadnim predjelima Hrvatske te u Slavoniji, dok “krštenje mošta” ili Martinje u Dalmaciji i Istri nema tradiciju.

U restoranu Stari podrum u Slatini u ponedjeljak, 19. listopada održan je prvi radni sastanak upravo na temu pripreme organizirane proslave svečanosti Martinja 2015. u Slatini. Na sastanku su se okupili predstavnici Udruge vinogradara i vinara „Slatinsko vinogorje“, na čelu s predsjednicom udruge, Tihanom Bišćan, pročelnik Ureda gradonačelnika grada Slatine, Radenko Pavić i direktorica Turističke zajednice grada Slatine, Helena Hegediš.

Dogovoreno je da će se svečanost proslave Martinja održati na datum kada i kalendarski pada sam blagdan, a to je srijeda, 11. studenog na slatinskom „Vidikovcu“. Radi se o prvoj organiziranoj proslavi Martinja, na koju su uz članove Udruge vinogradara i vinara pozvani i svi ostali vinari i gosti, koji mogu u vlastitom aranžmanu na proslavu ponijeti i nešto od mesnih delicija po svom izboru, koje će moći ispeći uz vatru. Organizatori ove proslave su Udruga vinogradara i vinara „Slatinsko vinogorje“, Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine.

Završni detalji poput točne satnice održavanja biti će dogovoreni na idućem radnom sastanku.

(mk / Foto: M. Kokorić)

//]]>