Slatinsko kulturo ljeto je manifestacija koja se održava već dugi  niz godina te samim time grad Slatina dobiva novu dimenziju koja lokalnu zajednicu, te sve goste senzibilizira na drugačiji odnos prema kulturi uopće.

Tijekom ljeta grad Slatina otvora svoju bogatu riznicu kulture i zabave te svojom raznolikošću programa  oduševljava sve građane i goste. Parkovi i ulice su poput pozornica na kojima svatko može pronaći onaj vid kulturnog izražavanja koji najviše opušta i zabavlja. Raznolikost programa očituje se u različitim predstavama, koncertima, sportskim događajima, natjecanjima, projekcijama filmova, izložbama, predstavljanju starih zanata i kulinarskih specijaliteta. Natjecanje koje posebno resi ovu manifestaciju je natjecanje beba u puzanju koje se sada već tradicionalno održava te okuplja sve veći broj mališana koji uživaju u svom danu i zabavi samo za njih, te koji s veseljem i samopouzdanjem pokazuju što mogu i znaju.

  

U sklopu Slatinskog ljeta održava se već poznata Međunarodna smotra folklora koja okuplja kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i inozemstva na kojoj građani i gosti imati priliku vidjeti svu ljepotu narodnih običaja, plesa i pjesme različitih krajeva. Kako bi svi posjetitelji bili upoznati s kulturnim i zabavnim događajima manifestacije, imaju prilike nabaviti i netom objavljeni kulturnoturistički vodič.