Slatinsko područje je itekako poznato i zanimljivo po proizvodnji pjenušca. Glavnu ulogu ovdje imala je kneževska obitelj Schaumburg Lippe, koja je u Slatini 1864. godine osnovala prvu tvornicu šampanjca, a već 1891. godine na Gospodarsko šumarskoj izložbi u Zagrebu dobila je počasnu diplomu i veliku kolajnu za domaći šampanjac i plemenito vino.

Impozantni podrum iz toga doba još uvijek postoji u svom izvornom obliku u centru grada Slatine, a kao svjedok svih događanja je pročelje drvene bačve iz 1885. godine koje se čuva u Zavičajnom muzeju grada Slatine. No, da ne bi ostalo samo na tome velikom i značajnom događaju za slatinski kraj, tradicija dobrih slatinskih vina i dalje se nastavlja. Tako su Graševina i Frankovka postali dio obilježja ovog prostora.

Zato vrijedi posjetiti impozantni podrum i Zavičajni muzej te upoznati se s ovim značajnim događajem, kao i uživati i dalje u kvalitetnim slatinskim vinima i Gradu pjenušca.