Slika 1 – vidikovac

Panoramska vizura grada Slatine sa sjevernim prigradskim područjem:

1) Nizinski lužnjakovi šumarci sjeverno od Slatine, u smjeru Bakića; 2) Naselje Bakić; 3) Dvorac Drašković (usporedi s povijesnom slikom); 4) Livadne plohe među nizinskim obradivim površinama; 5) Park-šuma „Turski grad“; 6) Naselje Medinci; 7) Šume hrasta lužnjaka (Carpino betuli-Quercetum roboris) istočno od Medinaca.

Vidikovac

Kada se popnete na Vidikovac, jedan od brojnih slatinskih brežuljaka, odmah će vam biti jasno zašto upravo ovaj nosi taj naziv. Okružen kaskadnim vinogradima, koji rode odlične sorte grožđa od kojih nastaje vrhunsko vino i slatinski pjenušac, Vidikovac pruža pogled na sve četiri strane svijeta i više od toga. Pogledate li na jug vidjet ćete Papuk i ljepotu zelenih šuma, na istok i zapad pogled vam prati željezničku prugu i Podravsku magistralu uz koje su se „razbacala“ sela slavonske ravnice, a na sjever, osim nepreglednih polja, za lijepog i vedrog vremena, možete vidjeti šume uz rijeku Dravu i susjednu nam Mađarsku. Pogled je to koji pršti bojama i sadržajima, a od kojeg nerjetko zastaje dah.

Postojeću zgradu koja usamljeno stoji na vrhu Vidikovca, a koja je, zbog neodržavanja vremenom uništena, Klub urbane kulture (KUK) sastavljen od mladih entuzijasta, vlastitim je snagama uredio i pretvorio u prostor za druženja s uređenom pozornicom na kojoj se danas, zahvaljujući njima, održavaju različiti kulturni, zabavni te sportski sadržaji. O samom Vidikovcu više možete pronaći ovdje.

>> Želite saznati više informacija o Vidikovcu?